Dovoljno je da posvetimo pet minuta slobodnog vremena dnevno za učenje jezika kod kuće.

Ljeto je stiglo, vrućine isto i svi gledamo kako pobjeći na plažu ili u debeli hlad. Najopušteniji dio godine znači uživanje u šetnjama, kupanju i godišnjem odmoru ili školskim praznicima. „Zimske“ obveze i aktivnosti su na čekanju do jeseni pa tako i tečajevi stranih jezika koji počinju opet u rujnu. No strani jezik se može učiti i kod kuće i tako uspješno održati i nadograditi znanje koje smo stekli na tečaju. Ako na jesen planiramo početi učiti novi strani jezik, kod kuće se možemo upoznati s njegovim osnovama. Sljedećim metodama i navikama ne samo da možemo tijekom ljeta učiti kod kuće već ih i tijekom ostatka godine koristiti kao nadopunu učenju jezika na tečaju.

Izgradimo naviku, tj. rutinu! Ključna je upornost, odnosno rutina. Poznato nam je svima kako s velikim entuzijazmom krenemo u neki projekt, počnemo se baviti hobijem ili sportom, a onda nakon nekog vremena početno oduševljenje splasne i neke stvari nam postanu „tlaka“. Kad učimo kod kuće moramo se sami disciplinirati i stoga moramo izgraditi naviku da redovito radimo. Kako bismo si olakšali cijeli proces, dovoljno je početi s kraćom rutinom, npr. reći sebi da ćemo svaki dan potrošiti pet minuta na učenje jezika. Tu minutažu ćemo postepeno povećavati, npr. svaki tjedan produžiti učenje za još 5 minuta. Tako ćemo svaki dan učenju posvetiti dio vremena koji nas neće previše opteretiti.

Iskoristimo 21. stoljeće! Učenje je lakše ako uz standardne metode uvedemo blagodati digitalnog doba. Na raspolaganju su nam besplatne aplikacije za pametne telefone koje su odličan alat za učenje stranih jezika. Uz njih je na internetu dostupna sva sila besplatnog materijala na stranom jeziku za učenje pa možemo naći audio i video zapise, online rječnike, filmove s titlovima, lekcije i brojne druge materijale. Sučelje aplikacija koje često koristimo, kao što su npr. Facebook ili Gmail možemo postaviti na taj strani jezik. Tako povećavamo vrijeme kada smo okruženi tim jezikom bez da ga konkretno učimo.

Zapisujmo riječi! Čitajući i slušajući tekstove na stranom jeziku ne moramo tražiti i pamtiti baš svaku riječ koju ne razumijemo, ali trebamo bilježiti one riječi koje su nam bitne i birati područja koja su nam zanimljiva. Ako putujemo u zemlju gdje se govori taj strani jezik, onda ćemo staviti naglasak na riječi koje se odnose na putovanje, odmor i sve ono što će nas u toj zemlji zanimati. Riječi i izraze je dobro grupirati prema tematici. Ono što je bitno jest zapisati ih, a ne samo spremiti na računalu. Čim nešto zapisujemo, lakše ćemo to i zapamtiti. To je odlična metoda za učenje kod kuće jer uvijek pri ruci imamo bilježnicu ili notes.

Govorimo jezik! Ovo je možda najteže kad sami kod kuće krenemo usvajati strani jezik. Na tečaju nas profesor ili profesorica „tjeraju“ da govorimo i komuniciramo s njima i ostalim polaznicima. Čitanje i pisanje stranog jezika ipak je lakše od samog govora, ali baš zato treba inzistirati na njemu. Ako nemamo kod kuće sugovornika koji poznaje taj jezik, možemo sami sebi postavljati na glas pitanja, odgovarati, pjevati pjesmu itd. Nemojmo se opterećivati što radimo greške ili ne znamo kako bismo nešto rekli, važno je pokušati govoriti jer samim time smo napravili veliki posao.

Zabavimo se! Učiti jezik sam nema smisla ako taj proces ne učinimo zabavnijim. Svako učenje zahtijeva trud i bez toga ne ide ali to ne znači da se ne možemo zabaviti. Slušajmo glazbu na tom jeziku, gledajmo zabavne videe, čitajmo članke s temama koje nas zanimaju. Ukratko, sve ono što inače radimo, samo na jeziku kojeg učimo. Lakše pamtimo ako je riječ o nečem što nas zanima pa to treba imati na umu kod usvajanja znanja kod kuće. Bolje je pročitati članak o nekom pjevaču kojeg volimo nego se siliti razumjeti neki „ozbiljni“ tekst koji možda ima više složenijih izraza i nepoznatih riječi. U konačnici ćemo više zapamtiti kad istražujemo ono što nas zanima.

Učenje stranog jezika dugotrajan je proces i sastoji se od malih stvari pa ne trebamo očajavati ako nakon mjesec ili dva učenja kod kuće nismo postigli zavidnu razinu poznavanja jezika. Čim smo stekli naviku da sami uronimo u jezik i istražujemo ga, napravili smo veliki korak i usvojili puno više znanja nego što nam se čini. Natjerali smo svoj mozak da radi i ovakva vježba uvijek se isplati, ne samo kao bolje poznavanje stranog jezika. Ukratko: svaki dan kod kuće na pet minuta posvetimo se stranom jeziku kroz zanimljivi tekst ili pjesmu, zapišimo riječ koja nam je bitna ili upalimo aplikaciju, pozdravimo ukućane na tom jeziku i već smo usavršili osnovnu razinu. Nije tako teško, zar ne?